28 Mart 2025 16:00

Gazze’ye haftalardır ne gıda ne tıbbi yardım ulaşıyor

İsrail’in engellemesi nedeniyle Gazze’ye haftalardır gıda ve tıbbi malzeme ulaşmadı. BM temsilcileri: “İnsan hayatı, onuru hiçe sayılıyor. Gördüğümüz eylemler vahşet suçlarının işaretlerini taşıyor.”

Gazze’ye haftalardır ne gıda ne tıbbi yardım ulaşıyor

Fotoğraf: AA

İsrail Yüksek Mahkemesi, Gazze Şeridi’nde insani kriz derinleşirken yardım girişine izin verilmesinin talep edildiği dilekçeleri oy birliğiyle reddetti. 

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Gazze’de açlığın ve hastalıkların yayılma riskinin arttığını ve İsrail bombardımanının devam ettiğini kaydetti. “Gazze’ye üç haftadan uzun bir süredir hiçbir insani yardım girmedi. Bu, Gazze’nin savaşın başından bu yana yardımsız geçirdiği en uzun süre. Babalar, çocuklarına yiyecek bulamıyor, hastalar ise ilaç. Gazze’de fiyatlar da fahiş bir şekilde artmış durumda” dedi. 

İnsan hayatı ve onuru hiçe sayılıyor

Birleşmiş Milletler’in insani yardım kuruluşu OCHA da “İnsan hayatı ve onuru hiçe sayılıyor. Gördüğümüz savaş eylemleri vahşet suçlarının işaretlerini taşıyor” açıklaması yaptı. 

OCHA Sözcüsü Jens Laerke, İsviçre’nin Cenevre kentinde yaptığı açıklamada, “Hastaneler bir kez daha savaş alanına döndü. Hastalar yataklarında öldürülüyor. Ambulanslara ateş açıldı ve ilk müdahale ekipleri öldürüldü. Yüzlerce çocuk ve diğer siviller İsrail hava saldırılarında öldürüldü” dedi.

İnsani yardım erişiminin İsrail tarafından tamamen kesildiğini hatırlatan Laerke, “Daha önce olduğumuz yere geri döndük, sadece bu sefer daha kötüyüz çünkü malzeme girişi tamamen durduruldu. Hiçbir şey Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını haklı gösteremez. Uluslararası hukuk açıktır... Ancak rapor üstüne rapor yayınladığımız uyarılar, insanlığın en temel ilkelerine saygı gösterilmediğini ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

DSÖ: 2 Mart’tan bu yana tıbbi malzeme girmiyor 

Benzer bir açıklama da Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) geldi. DSÖ Filistin Temsilcisi Rik Peeperkorn, Gazze’ye 2 Mart’tan bu yana hiçbir tıbbi malzeme girişinin olmadığını, bunun da sağlık hizmetlerini aksattığını belirtti.

Peeperkorn, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısına çevrim içi katılarak değerlendirmelerde bulundu. Ciddi zorluklara rağmen 22 hastane ve 5 sahra hastanesinin kısmen işlevsel kaldığını belirterek, 4 sahra hastanesinin tamamen hizmet verebildiğini söyledi. Gazze’deki tıbbi malzemelerin azaldığını bildiren Peeperkorn, “2 Mart’tan bu yana Gazze’ye hiçbir tıbbi malzeme ulaşmadı. Ayrıca, yardımlar Netzarim Koridoru’ndan geçemiyor ve bu da yakında yeni malzemeler gelmezse Gazze’nin kuzeyindeki sağlık tesislerini etkileyecek. Güvenli doğum ve doğumlar için gereken temel tıbbi malzemeler yakında tükenecek” diye konuştu. 

Peeperkorn, yakıtın sınırlı olmasının birçok ambulansı kullanım dışı bıraktığını belirterek, malzemelerin tükenmesiyle bu sayının artacağına işaret etti.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkesin ardından 18 Mart sabahı şiddetli saldırılarına yeniden başlamıştı. İsrail dün de en az 16 Filistinliyi katletti. (Dış Haberler)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Tekellere risksiz kâr
Halka ayrı uluslararası şirketlere ayrı hukuk

Tekellere risksiz kâr

Türkiye’yi uluslararası sermayeye “kârlı ve güvenli bir liman” diye pazarlayan Erdoğan iktidarı tekellere yeni hukuki güvence verdi: Yasal değişiklikler olumsuz etkilerse vergi indiriminden kamu alım garantisine uzanan ve toplamı 1.1 trilyon lirayı bulan teşvikler verilecek, kârlılıkta risk sıfırlanacak. Geleceksizliğe, yoksullaşmaya ve siyasal baskılara karşı sokağa çıkanlara ise daha fazla gözaltı ve tutuklama vadediliyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
30 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et